Digitale markedsførings trender i 2016

dig trend

Jeg har fått i oppgave å skrive om trender innenfor digitale markedsføring som vil være aktuelle i 2016. De fleste spådommer for 2016 har allerede nådd en rekke blogger og aviser så jeg kommer til å ta for meg tre ting som jeg tror har potensiale for å bli stort iløpet av 2016.

Trend #1 – Virtual Reality

Antall selskaper som har kastet seg over Virtual Reality/ Augmentet Reality-teknologi har hatt enorm vekst den siste tiden. Potensiale som kommer med denne teknologien er enormt, selv for markedsførere. Det er kanskje litt tidlig å forvente at VR skal bli en trend allerede i 2016, men grunnen til at dette er en av de tre trendene jeg har valgt å skrive om er at VR-teknologi i 2016 er siktet mot forbrukermarkedet. Prisene er betydelig lavere enn da VR var helt nytt, og dette betyr at markedsførere kan være tjent med å være forberedt på det som kommer. Med VR kan man for eksempel vise et produkt i 3D til en forbruker, og det kan omfatte så og si alle produktkategorier. Etterhvert som VR-briller blir så billig at det blir allemannseie vil dette gi en unik mulighet for markedsførere til å nå fram til forbrukeren.

Mbryonic har skrevet en artikkel om VR og markedsføring og jeg skal nå ta for meg noen av fordelene som jeg mener er verdt å nevne.
Immersive– Dette betyr at det virker “oppslukende”. I mangel på et bedre ord så betyr det ganske enkelt at forbrukere som har på seg VR-briller er isolert fra andre stimuli. Dette betyr at man fjerner det vi kaller “støy” som har vært en utfordring for markedsførere i lang tid.
Intens påvirkning– Når man har på seg VR-utstyr virker det du ser mer intenst da hjernen blir vist en “ny verden”. Dette betyr at erfaringer gjort med VR har en større påvirkningskraft ogfører med seg større sjangse for å huske opplevelsene, enn vanlig tradisjonelle medier klarer. VR har ifølge artikkelen også større effekt på våre følelser, noe som kan gjøre kjøpsprosessen kortere da VR gir sterkere emosjonell og persepsjonell effekt enn tradisjonell reklame. VR kan altså tilby løsninger på problemer angående oppmerksomhet og engasjement som markedsførere har strevet med å knekke koden på tidligere. Ønsker du å se hvordan VR funker eller lese mer om det? Les min tidligere artikkel. I videoen under ser du et eksempel på hvordan VR kan anvendes til markedsføring.

 

Trend #2 – Fokus på mobile enheter

Mobile enheter har fått en større rolle i livene våres. Oppgaver som tidligere ble utført av en stasjonær PC, kamera, notatblokk, eller almanakk blir nå løst av mobile enheter. Dette legger et press på markedsførere ved at alt som skal kjøres på mobil er optimalt uavhengig av skjermstørrelse eller modell. I det siste har jeg lagt merke til enkelte dynamiske annonser på VG som ikke er optimaliserte. I noen tilfeller overlapper de med artikler og i andre tilfeller tar de opp større deler av skjermen enn de er ment til. Dette fungerer ikke i 2016. Iløpet av dette året burde alle kommersielle aktører ha forstått betydningen av fokus på mobile enheter, da mobilen bare får en større rolle i hverdagen. Med et økt fokus på mobile enheter så er det mange fordeler for markedsførere. De fleste har som regel med seg mobilen over alt, noe som betyr at de kan bli nådd over alt. Samtidig som dette gir muligheter kan man også si at det byr på nye utfordringer ved at alle er tilgjengelig for alle aktører til enhver tid, dette betyr mer konkurranse om oppmerksomhet. Akkurat dette med tilgjengelighet er et argument som også blir beskrevet i denne artikkelen i forbindelse med big data som jeg nå skal snakke om.

Big Data og mobile enheters utvikling går hånd i hånd. Ettersom de fleste har mobilen på seg til enhver tid fører det til uendelige mengder med data som kan benyttes av markedsførere for å forstå, og kommunisere med forbrukere på en bedre og mer effektiv måte. Det blir bare mer og mer data å uthente nyttig informasjon fra og hvertfall nå som en rekke wearables har kommet på forbrukermarkedet til overlevbare priser. Her kan det selvfølgelig argumenteres for at det er FOR mye data som samles inn om oss, men om man ser på det fra forbrukerens synspunkt så gir det faktisk forbrukerne mer makt. All denne dataen vil bli brukt til å skreddersy tjenester og produkter til hvordan forbrukerne vil ha det/bruke det. Ønsker du å lese mer om personvern og lagring av data? Les innlegget mitt om Overvåkningsøkonomi.

Trend #3 – Snapchat markedsføring

Snapchat har virkelig fått momentum og funnet en unik plass i bedrifters sosiale medier- strategi. Som jeg nevnte i mitt tidligere innlegg “Sosiale mediers rolle i samfunnet” har Snapchat såkalte “sponsede filtre” som kan koste alt fra $500.000 til $750.000 basert på ukedag/helg/sesong. Men trenger vi egentlig enda en kanal hvor vi kan få annonser kastet etter oss? Vel det er det som er forskjellen med Snapchat. Det er nemlig ikke annonser som blir prakket på forbrukeren men heller filtre som brukeren kan velge å bruke. Snapchat som markedsføringskanal har åpnet opp en ny vinkel for å nå fram til en gruppe som i mange arenaer er blitt overeksponert av reklame og alt dette på en morsom måte fra egne bekjente.

Et eksempel på hvordan diverse filtre kan brukes i markedsføringssammenheng kan du se her:

Dette var altså Gatorade som kjøpte et filter i sammenheng med Superbowl 2016. Filteret ble en stor hit og fikk mer enn 100 000 000 views. Grunnen til at jeg tror at dette er noe som kommer til å ta av i 2016 er følgende:

  • Det gir en unik vinkling til unge brukere
  • Det er som skapt for å booste brandawareness.
  • Det har flere bruksområder (Rekruttering, booste salg, rabattkoder osv).
  • Appen brukes av mange på daglig basis, altså er det en attraktiv kanal.

Det jeg tror er veldig unikt med Snapchat er at markedsføring i denne kanalen benytter seg av et av de kraftigste påvirkningprinsippene, som er at vi ofte vektlegger budskap fra nære og bekjente høyere enn fra en kommersiell aktør. Sjansen for at noen åpner en snap med et sponset filter er ganske stor da man ikke kan se på forhånd om snappen inneholder et sponset filter eller ikke. Dette er hovedgrunnen til at jeg mener at Snapchat kommer til å vokse enormt som markedsførings kanal.

Trend #4 – 360 graders reklame

 

I likhet med trend #1 Virtual Reality tror jeg at mye av det vi kommer til å se i 2016 vil handle om hvordan man kan engasjere forbrukerne i reklamen. VR-briller er dyre og har ikke blitt “allemannseie” helt enda. Så hva blir alternativet? 360 graders reklame. Dette er reklamer som er spillt inn med et kamera som filmer 360 grader til enhver tid, og forbrukeren kan selv klikke å dra (på desktop), eller bevege mobilen for å orientere seg i reklamen. Siden VR-reklame kun er forbeholdt de med det nødvendige tekniske utstyret så er 360 graders reklamen et godt alternativ. Jeg har sett noen få slike videoer i det siste, men jeg tror det kommer til å bli en enorm trend da det er en lett måte å engasjere folk på. Man kan også se reklamen flere ganger fra forskjellige perspektiv, og jeg har selv tatt meg i å se gjennom en helt 360 graders reklame flere ganger for å se etter nye ting i videoen. Nedenfor ser du noen eksempler på slik reklame. Prøv den på dektop og mobil og se forskjellen selv!

https://www.youtube.com/watch?v=OwDtPixqJLc

 

Det var mine tanker om fire potensielle trender innenfor digital markedsføring for 2016, legg igjen en kommentar om du har noen innspill!

-Jonas Moe

1 thought on “Digitale markedsførings trender i 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *