Hva er touchmetoden og hvorfor burde du mestre den?

Dette innlegget skal handle om touchmetoden. Touchmetoden handler om å føle hvilke taster man trykker på når man skriver, istedet for å se ned når man skriver. Dette gjør altså at man slipper å bruke synet for å skrive grammatisk korrekt, og man effektiviserer arbeidet sitt enormt om man mestrer denne teknikken. Du trodde kanskje skriveferdighetene dine ikke trengte mer utvikling? Tro om igjen.

Touchmetoden

Touchmetoden (touch type på engelsk) skal ha blitt oppfunnet av rettsstenografen Frank Edward McGurrin. (Kilde: The History of Touch Typewriting, send meg en mail om du ønsker denne i pdf format). McGurrin skal ha vunnet en skrivekonkurranse på maskinskriver den 25. juli 1888 i Cincinnati og det som forbløffet mange var hvor raskt han kunne skrive og hvor få feil han hadde. Dette var selvfølgelig fordi han mestret touchmetoden, og det er en metode som bare har fått større relevans i dag, da mange jobber går ut på å skrive ved hjelp av et tastatur.

touch typePå bildet over ser man hvordan layouten på et keyboard er lagt opp for effektiv skriving, så man kan jo stille seg spørsmålet hvorfor ikke alle behersker touchmetoden? Jeg tror at det er veldig mange som ikke har innsett at det å skrive effektivt er en helt annen ferdighet enn å kunne skrive, og derfor er det så få som aktivt trener på touchmetoden. I dagens forelesning snakket Karl Philip om at det hadde vært interessant å se hvordan køene innenfor helsesektoren hadde blitt påvirket dersom alle leger var pålagt å mestre touchmetoden. Nå fant jeg ikke noen tall angående helsesektoren men ifølge denne artikkelen så sier daglig leder i Pride Communications, Svein Inge Leirgulen, at en bedrift kan spare opptil 20.000 kroner per ansatt i året, ved at den ansatte øker skrivehastigheten med 50%. Via touchmetoden kan du forbedre hastigheten du skriver på med langt over 50%, så man kan bare forestille seg effekten det hadde hatt om touchmetoden ble en del av grunnleggende utdanning i Norge. Jeg skal nå gi deg noen tips til hvordan du kan mestre touchmetoden basert på egne erfaringer.

Hvordan lære seg touchmetoden?

Touchmetoden er egentlig ganske enkel å lære seg, men man må trene for å mestre den. I bildet over ser du hvilke fingre som har “ansvar” for hvilke knapper. En ting som er verdt å merke seg er at “F” og “J” tasten ofte er markert med en liten klump for å lettere kunne komme tilbake til “grunnposisjonen”. Hvis du er ganske ny til touchmetoden anbefaler jeg deg å åpne et word dokument og begynn å skriv. En av de viktigste tingene er at man lærer seg å treffe riktige taster, for hva er poenget med rask skriving om du allikevel må sitte å rette dokumentet ditt i ettertid?

Når man har mestret dette kan man begynne å inkludere tegnsetting, endring av store og små bokstaver, samt bruk av tall eller andre tegn i teksten. Mitt råd til deg er at du lærer deg å benytte hele tastaturet (de nødvendige delene), før du begynner å fokusere på antall ord i minuttet. Skrivefeil kan skje, og mitt beste råd for å raskt bli bedre i touchmetoden, er at du ikke ser ned når du skal rette en feil. Det er en naturlig refleks for mange at de ser ned på tastaturet når de skal rette opp en feil, men du forbedrer deg raskere om du ikke gjør det. Touchmetoden fungerer nemlig gjennom muskelminne, og ved å finne fram til de riktige tastene etter en skrivefeil lærer du minst like mye. Hendene dine er absolutt kapable til å skrive grammatisk korrekt og samtidig effektivt uten at du kaster bort tid ved å stirre på tastaturet.

Noen tenker kanskje “hva har det å si hvor jeg ser, jeg kan jo skrive raskt og se på tastaturet istedenfor skjermen?”. Du kan absolutt skrive raskt ved å stirre på tastaturet, men jeg kan gi deg to veldig gode grunner for hvorfor du burde lære deg å skrive uten å se.

 1. Etterhvert som du blir bedre kan du fokusere på andre ting samtidig som du noterer.
 2. Touchmetoden er basert på muskelminne så det å se på tastaturet har ingen hensikt.

For å aktualisere dette kan jeg ta et eksempel da jeg satt i et møte for en måned siden. Jeg visste at det var mye informasjon som jeg trengte å notere så jeg tok med den bærbare PCen min. Samtidig så vil man ikke sitte å stirre inn i en skjerm når man har et møte, da dette viser dårlige kommunikasjonsferdigheter. Resultatet ble at jeg hadde øyekontakt med den andre personen, holdt en samtale gående, samtidig som jeg noterte ned viktige poeng. Jeg la ikke merke til hvor mange prosesser som egentlig var i gang, før den andre personen gjorde meg oppmerksom på det. Jeg vil påstå at å beherske touchmetoden er noe som vil gjøre deg mer attraktiv for mange arbeidsgivere.

denne nettsiden kan du få gratis opplæring i touchmetoden. Gjør som vi i digital markedsføring gjorde i dag, og test ferdighetene dine her! Min rekord er på 84 ord i minuttet, hva er rekorden din?

-Jonas Moe

 

 

5 thoughts on “Hva er touchmetoden og hvorfor burde du mestre den?

 • Veldig bra bloggpost Jonas! Husker vi hadde bitte litt touchmetoden på barneskolen. Rart at det ikke er mer av det oppigjennom grunnskolen, det tror jeg samfunnet hadde vært tjent med.

  Et annet triks for å spare litt tid er å skru hastigheten på touchpaden til høyeste. Går sykt fort i 4-5 minutter, men så er du vant til det. Neste gang man låner noen andres pc virker det som de er øderlagt siden alt går så tregt..

  God helg!

  • De er heldige de som går/har gått på skoler hvor det er ansatte som har forstått viktigheten av touchmetoden. Personlig har jeg aldri lært om dette på skolen, og det er rart for det er jo en ferdighet som alle har nytte av. Lurt tips, det må prøves!

   God helg til deg og, Even!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *