GPS

Høsten 2015 raste debatten rundt flyktningkrisen. Noe som fikk stor oppmerksomhet var hvorfor så mange flyktninger ble avbildet med en smartphone. I en artikkel i Dagbladet , publisert den 8. september 2015 står det “Vi har ofte et bilde av flyktninger som fattige mennesker i istykkerrevne klær. Av og til kan vi reagere på at det mentale bildet ikke stemmer.” For 50 år siden så kan dette bildet av flyktninger ha vært mer korrekt, men idag er smarttelefonen det viktigste verktøyet for flyktninger. Det er lett for oss å tenke at smarttelefonen er et symbol på luksus og velstand men for flyktninger er det en nødvendighet om de skal klare reisen. Jeg skal forklare deg hvorfor.

Den største gruppen innvandrere kommer fra Syria og ifølge Independent er Syria hverken et veldig rikt eller et veldig fattig land. Hvis vi ser på tall fra CIA så er det 87 mobiltelefoner per 100 innbyggere (2014). Til sammenlikning er det 115 mobiltelefoner per 100 innbyggere i Norge, altså ikke veldig langt fra hverandre. Et studie om mobilbruk i flyktningsleire avdekket at 86% av unge syrere har tilgang til mobil. Derfor er det ikke rart at mange innvandrere kommer med smarttelefon over grensen. Men hva er egentlig smarttelefonenes rolle i veien fra hjemland til Norge?

Kommunikasjon er sentralt for å lykkes med flukten fra hjemlandet. Menneskesmuglere har tatt seg godt betalt for å frakte flyktninger i mange år, og man kan ofte lese om saker hvor mennesker har blitt misbrukt fordi de har måttet sette seg i en posisjon hvor de har lite eller ingen makt. Smarttelefonen endrer dette og tilrettelegger for at mange kan ta seg over grenser på egenhånd. Det finnes utallige grupper på Facebook for flyktninger og av flyktninger som brukes som kommunikasjonsplattform. I disse gruppene kan de holde seg oppdatert på hvilke grenser som er sperrede, hvor det er trygt å dra og oppdatere familie eller bekjente angående deres status.

Gratis meldingstjenester som WhatsApp, Viber og Facebook messenger sørger for at de kan kommunisere i områder hvor vanlige takster hadde vært skyhøye, men den tjenesten som kanskje har størst verdi for flyktningene er derimot Google Maps. Via denne appen kan flyktninger følge GPS posisjoner som andre flyktninger har merket som “sikre ruter”. Dette fungerer like bra på land som det gjør på vann. Om man reiser over vann har man også muligheten til å jevnlig oppdatere sin GPS posisjon slik at myndighetene kan finne fram raskest mulig hvis en krise skulle oppstå. Man ser også at hjelpeorganisasjoner i større grad tilbyr informasjon rettet mot flyktninger på sosiale medier, noe som effektiviserer informasjonsstrømmen.

Så betyr dette slutten på menneskemuggling? Mest sannsynlig ikke. Det finnes alltid mennesker som vil søke profitt der andre er mest desperate. Det som derimot er interessant er at ved hjelp av teknologi så har flere flyktninger klart å reise trygt uten å benytte seg av menneskesmuglere. Det er spennende å se hvordan teknologiens fremgang fører til konkrete endringer på bakken, samt hvordan apper på smarttelefoner har gjort vital informasjon tilgjengelig for de som trenger den.

Syns du dette var interessant? Les mer på Wired og Huffington Post.

 


jonasmoe

Jeg jobber som digital rådgiver og brenner for CRO. Jeg har jobbet med netthandel siden jeg startet i bransjen og elsker å hjelpe bedrifter med å nå sitt fulle potensiale gjennom conversion research og testing.

4 Comments

arne · January 12, 2016 at 8:53 pm

Her berører du et kjempeviktig tema Jonas!
Du skriver godt og har en fin analyse. Det er også fint med lenker til mer stoff!
Du kan også bruke lenker til faktaopplysninger i selve teksten slik at du underbygger påstandene og opplysningene dine med eksterne kilder.
Jeg ser frem til fortsettelsen.
-arne

    jonasmoe · January 13, 2016 at 10:44 am

    Tusen takk Arne! Det er notert! 🙂 La merke til nå at linkene i teksten har hatt samme farge som resten av teksten, så alt av fakta jeg har brukt skal være henvist til.

Gina · January 13, 2016 at 9:22 am

Et veldig interessant og vell formulert innlegg! Gøy å lese

Cecilie Benedikte Henriksen · January 14, 2016 at 6:24 pm

Teknologi kan bidra med så mye for oss mennesker, men denne vinklingen har jeg ikke tenkt så mye over. Det du skriver illustrerer blandt annet hvor mye makt Facebook og Google har i vårt samfunn. Takk for et interessant og lærerikt innlegg Jonas! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Digital Markedsføring

Ikke A/B test i shopping-høytidene!

Black Friday, Cyber Monday og julen er rett rundt hjørnet…men optimaliserer du riktig i høytidene? Høysesongen for netthandel er endelig her, noe som betyr mer trykk, mer trafikk, og flere konverteringer. A/B testing er avhengig av Read more…

Digital Markedsføring

Verktøyene du trenger for å dominere netthandel

De riktige verktøyene kan løfte markedsføringen din til et nytt nivå. I dette innlegget har jeg kategorisert noen av de beste verktøyene jeg bruker til diverse formål. Dette er ikke en uttømmende liste da det kun Read more…

Digital Markedsføring

Hva betyr det å være datadrevet?

I en tid hvor vi har tilgang på enorme mengder data og innsikt om digitalt publikum, sliter mange fortsatt med å måle riktig. Tidligere denne uken leste jeg en artikkel (krever premium abonement) hvor snittlesetid ble trukket Read more…