Power searching with Google

På tirsdag fikk jeg en oppgave av min foreleser Arne Krokan som innebar at jeg tok et kurs i regi av Google. Kurset er todelt i et grunnleggende kurs og et som er for viderekommende. Kursene heter “Power searching with Google” og “Advanced Power Searching” og du kan finne de her. Dette kurset handler om hvordan du kan effektivisere måten du søker på, samt gir deg grunnleggende kunnskap om hvordan google finner de mest relevante resultatene for deg.

Dette er oppgaven:
“I dette blogginnlegget skal du lenke til kurset og skrive en kort omtale av det. I tillegg skal du gjennomføre en eller flere av oppgavene i kurset og forklare hvordan du tenkte for å løse den, samt hva resultatene ble.I bloggoppgaven din bør du også referere til denne oppgaveteksten og lenke til den, samt forklare leserne dine hvorfor det kan være smart å gjøre det.”

Vi kan starte med hvorfor jeg har linket til Arne sin blogg. Ved å linke til Arne sin blogg så benytter jeg meg av noe som kalles “Trackback”. Dette vil si at bloggen som blir lenket til finner ut hvilken blogg som refererer til den, og dette kan påvirke trafikken til begge blogger. Ved å aktivt lenke til andre blogger eller nettsider så påvirker jeg også en algoritme som heter PageRank (PR). Denne algoritmen rangerer en nettside basert på hvor mange som lenker til den. Det er viktig å notere seg at denne algoritmen også tar i betraktning kvaliteten på sidene som lenker til den som blir rangert. En annen faktor som er verdt å nevne er den sosiale. Målet mitt med denne bloggen er å skrive gode innlegg som andre ønsker å lese, og ved å lenke til relevante sider så kan jeg formidle mer kunnskap til leserne mine. I grunn handler det om at jeg ønsker at min blogg skal bli ansett av Google som en naturlig del av Arne sitt nettverk, noe som også øker Arne sin PageRank, vinn-vinn. Det å lenke til andre handler altså om å vise Google sin søkemotor at siden min er en del av et åpent nettverk framfor et lukket.

Omtale av kurset: Power searching with Google

Grunnkurset har en grei struktur med gradvis progresjon, for min del ble progresjonen for treg, men siden det er et grunnkurs så var det forventet. Det som var veldig positivt var at det var enkelt å hoppe over de trinnene man mestret og heller gå videre til andre oppgaver/leksjoner som jeg ikke mestret fra før. Dette var forfriskende i motsetning til andre kurs hvor du må lide deg gjennom smertelige enkle oppgaver for å oppnå progresjon. Det var kun to tester som tilsammen utgjorde resultatet ditt i grunnkurset, og begge disse var relativt korte. Hvis man ikke fikk til en eller flere oppgaver på disse testene kunne man komme tilbake til testen senere, eller så anbefalte den deg hvilke leksjoner du burde se på nytt.

Hele kurset gir deg en grei innføring i hvordan man burde formulere seg i et søk, hva som er viktigst i et søk, og hvordan du skal søke for å oppnå spesifikke resultater. Det forklarer kort hvordan Google sin søkemotor er bygd opp og hvordan den skiller ut de relevante resultatene for deg. Akkurat denne delen burde nesten være obligatorisk for alle som skal opprette en blogg da den ganske enkelt forteller deg hvilke sider Google prioriterer. Hvis man ønsker at det du skriver skal bli lest er det greit å vite betydningen av struktur i blogginnlegg, hvilke ord du bruker i titlene dine, samt hvordan metatags fungerer. Da dette er en ganske fersk blogg er jeg naturligvis ikke en mester på disse områdene, men dette kurset bidro hvertfall med litt kunnskap.

Oppgave 6:

Jeg skal nå forklare hvilken oppgave jeg valgte og hvordan jeg gjennomførte den. Jeg valgte oppgave 6 fordi den var markert som “vanskelig”, og jeg ønsket å teste meg selv. Det var heller ingen som hadde publisert en forklaring på hvordan man skulle gjøre denne oppgaven så jeg tenkte det ville være morsomt om jeg fikk det til. Om du vil se hele oppgaven kan du finne den her, men jeg legger til en screenshot for å gjøre det litt enklere.
Screenshot (26)

Oppgaveteksten lyder slik:

“The picture above was taken at a stop along the fall-to-spring route of a particular vehicle.
That photo, and the two below, were taken in the same county, from a vehicle as it traveled.

(1) What is the name of the vehicle that the pictures were taken from?
(2) What job does this vehicle do for most of the year, excluding the summer months?
(3) All the images are in the same county. If you travel north to south and visit each of these locations in order, in what order would you arrive at the sites? (For example, would you go A, B, C?)”

Fremgangsmåte:
Jeg startet med å image-searche bildet av båthusene og kom raskt fram til en flickr-side som fortalte meg at det var tatt i Nordstrøna. Deretter oppdaget jeg et kart på det ene båthuset som jeg zoomet inn på for å se om jeg kunne få noe nyttig informasjon fra det. Kartet sa meg absolutt ingenting men jeg la merke til et ord, “EPOS”.

Jeg googlet dette og fant ut av at det var bokbåten Epos det var snakk om (1). Ifølge bokbåtens nettside reiser den mellom Hordaland og Møre og Romsdal og fungerer som et flytende bibliotek fra høsten til våren (2). Neste oppgave var å rangere bildet ovenfor sammen med et bilde av et oljeraffineri, og en bro i geografisk sammenheng (fra nord til sør).

Screenshot (27)Oljeraffineriet vi ser på bildet ovenfor er Statoil Mongstad, gitt at jeg allerede viste at alle tre bildene er i Hordaland søkte jeg bare på [hordaland oil processing plant]. Det siste bildet var det som tok lengst tid. Etter mange søk med forskjellige parameter, gikk jeg over til advanced search, og kom til slutt fram til en oversikt over broer i Hordaland. Siden det er en bil som kjører over broen på bildet begynte jeg å gå gjennom hver eneste bro på listen over “Road bridges”. Etter å ha gått gjennom alle broene på listen fant jeg ingen som var identiske, men jeg fant en som var lagd på samme måte, Rongesundet bro. Jeg tenkte at det ville vært logisk om det var liknende broer på det samme strekket så jeg åpnet google maps og søkte på Rongesundet. Derifra gikk jeg inn i Google street view og så på de nærmeste broene, men fant ikke noe som liknet bildet i oppgaven. Etter dette tenkte jeg at siden broene var like så ville det være samme person som lagde dem. Rongesundet bro ble bygd av et entreprenørselskap grunnlagt av Fredrik Selmer i 1906, og jeg fant ingenting ved å lete etter andre strukturer han har bygd i Hordaland.

Da jeg vet at mange nye kameraer har lokasjons-tjeneste som skrives inn i kodingen av bildet lastet jeg ned bildet av broen og kjørte det gjennom en nettside som henter ut EXIF-data som kan brukes til å spore opp stedet bildet ble tatt. Jeg fikk ikke hentet ut noe EXIF-data som fortalte meg noe om lokasjonen bildet var tatt.

Da jeg gikk gjennom Flickr profilen til Thomas Brevik som har tatt bilde A, la jeg merke til bilde av Mongstad oljeraffineri, og på et av bildene ser man snuten på båten som er lik den man ser i det siste bildet i oppgaven.

Så hittil vet jeg dette om det siste bildet:
-Det er tatt fra bokbåten.
-Det må altså være langs ruten til bokbåten.
-Det første bildet er fra Nordstrøna.
-Ifølge ruten til bokbåten er Nordstrøna stoppeplassen bokbåten bruker for øya Strøna.
-Nordstrøna er ifølge rutelisten det første stoppet på vårturen 2016.
-Jeg kan sjekke opp avstanden mellom stoppene ved å bruke rutelisten til bokbåten og google maps for å se om den krysser, eller seiler forbi en bro på ca. lik størrelse som den på bildet.
-En svakhet med dette er at jeg ikke finner rutelisten flere år tilbake for å se om det er noen endringer, og jeg vet at bildene er lastet opp i april 2012 basert på Flickr-kontoen jeg fant.

KART båtruter 2

På dette kartet har jeg illustrert avstanden mellom stopp 1 (Nordstrøno) og stopp 2 (Vedholmen). Jeg vet ikke om båten seiler øst eller vest for Strøno for å komme til Vedholmen, men slik jeg ser det er det tre potensielle broer (Ringet ut i brunt). Etter å ha sjekket ut broene med google street view så tror jeg faktisk at jeg har klart å finne den riktige broen som er på bilde C.

Screenshot (19)Dette bildet stemmer ganske greit med terrenget som er på bilde C, samt enkelte bygg er veldig like. Om dette er broen som er avbildet vil det være broen som går mellom Sunnøya og Lepsøy. Dette betyr at rekkefølgen på bildene geografisk rangert fra nord til sør blir B, A og C (3). En ting jeg synes er merkelig er at jeg ikke finner bildet fra oppgaven noe sted selvom jeg nå søker med spesifikke stedsnavn, og jeg tror dette kan ha vært grunnen til at ingen har publisert en forklaring på denne oppgaven på kurset enda. Jeg hadde ingen anelse om hvor tidkrevende denne oppgaven skulle være, og jeg har nå sittet med google maps og rotet meg rundt i Hordaland i ca. 5 timer. Jeg er derimot temmelig sikker på at jeg har funnet riktig bro da jeg sjekket fasiten hvor det kun stod “Lepsøy”.

Så der kan du se hvordan avanserte søketeknikker kan hjelpe deg med å finne en gudsforlatt bro etter altfor mange timer med diverse søk i Google!

Hva er dine erfaringer med kurset, hvilken oppgave tok du og hvordan gikk du fram?
Legg gjerne igjen en lenke til blogginnlegget ditt eller del dine tanker om innlegget mitt!

7 thoughts on “Power searching with Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *